Bouwen met beton was nieuw. De hallen verkochten als koek
Die vraagt hem op een dag of hij een aannemer weet die een geautomatiseerde kippenstal voor hem zou kunnen bouwen. O ja, hij heeft ook een installateur nodig voor de legbatterijen. “Ik las veel vakbladen, had hier en daar connecties. Kreeg het voor elkaar, verdiende vijfhonderd euro commissie. In die tijd, het was 1962, was dat heel veel geld. Dus heb ik besloten om stallen te gaan bouwen.”
Hij heeft het tij mee: begin jaren zestig wordt in de landbouw grootschaliger gedacht. Daarbij komt: de economie groeit als kool. Het bedrijfsleven heeft meer hallen nodig. “Die verkochten als koek. Vooral in de textielindustrie ging het hard, en de metaal.” Wat ook in zijn voordeel pleit: “Bouwen met beton was nieuw. Meestal werden hallen opgetrokken uit metaal. Dat kan roesten, beton niet.” De groei zet spectaculair door. Dochterbedrijven gekocht, meer personeel aangetrokken. Ook een hoofdstuk in het succesverhaal: verticale integratie. “Geen bedrijfsprocessen uitbesteden, maar de regie in eigen hand houden.”
Er komt een nieuwe tak bij: zwembaden. “Mijn neef wilde er eentje. Of ik dat kon regelen: hij kon nergens terecht. Ja gezegd, ik had geen idee of het zou lukken.” Het ging mis. Lachend: “Een zijmuur was omgevallen. Toen is een architect gecontracteerd met verstand van dergelijke constructies.” Nu installeert Willy Naessens Group jaarlijks 250 tot 300 zwembaden.
Crisisjaren gekend rond 1982, met nog harder werken erbovenop gekomen. De expansie zet door, mede door de marketing: Willy heeft daar feeling voor. Willy Naessens Group spreidt zijn vleugels uit naar verschillende Europese landen. Er komt een vestiging in Nederland. “Te danken aan Paul Zijlmans, hij wilde met me samenwerken. Dat heeft uitstekend uitgepakt.”
Kees Klijn | 28 november 2023